Úžasné typy šiat: obyčajné, drobné, obrie atď.

Shrews sú malé zvieratá distribuované v krajinách severnej pologule. Celkovo je tu asi 130 rôznych druhov, väčšinou obydlených v Severnej Amerike, Európe, Severnej Ázii.

Shrews nevykopávajú nory, ale používajú uličky myší, krtkov a robia si vlastné cesty pod snehom a lesom. Zvieratá nepoškodzujú, naopak, jedia hmyz a ich larvy, zničiť veľké množstvo škodcov lesov a fariem.

Typy skrutiek

obyčajný

Bežný šejk je najčastejšie zviera tohto druhu v Rusku.

Dĺžka tela 6-9 cm, chvost 3,5-5 cm Hmotnosť - 6-15 g. Má tmavú kožušinu, podlhovastý čumákmalé uši a malé čierne oči.

Najčastejšie sa usadzuje v listnatých a zmiešaných lesoch, pričom ako svoj biotop si vyberá tienisté a vlhké zóny.

Prevažne aktívny v noci, opustenie prístreškov 2-3 hodiny pred nočným pádom. Jesť rôzne druhy hmyzu a ich larvy, dážďovky, žaby, semená.

Tento pohľad je jasne vidieť na fotografii pripojenej nižšie.

Počas hladových období môže jesť malú mršinu, Počas kŕmenia zvyčajne stojí na všetkých štyroch labkách, ale klzký hmyz zachytáva predné končatiny. Obyčajný šejk na kôre stromov môže vyšplhať na pár vajíčok priadky morušovej alebo motýľ mníšky.

Za rok prináša tri mláďatá. Doba tehotenstva môže trvať 18-28 dní, v jednom vrhu sa narodí až 10 mláďat. Samica vytvára hniezdo listov a stoniek trávy, do ktorých vkladá mäkký materiál. Doba života nie je dlhšia ako 1,5 roka.

Na nasledujúcom videu môžete jasne vidieť spoločný prehľad.

Little shrew (Američan)

Baby šejk je najmenší druhžije v Severnej Amerike.

Jeho vedecký názov je Sorex hoyi, toto zviera získalo priezvisko prírodovedca a lekára z Ameriky Philip Hoy.

Žije v Kanade av Spojených štátoch, kde sa usadí v lesoch s listnatými a ihličnatými stromami, ako aj pod šírym nebom.

Dĺžka tela tohto druhu šejka nie je väčšia ako 5 cm, vrátane 2 cm - chvost. Hmotnosť dosahuje 2-2,5 gramov. Srsť má na zadnej strane sivohnedý alebo červenohnedý odtieň a svetlo na bruchu. Počas zimy je všetka srsť odľahčená..

Ukazuje aktivitu kedykoľvek počas dňa, ako aj počas celého roka. Rovnako ako iné štepy, živí sa malým hmyzom, červami a inými drobnými bezstavovcami. Nepriatelia v prírode sú dravé vtáky, hady, domáce mačky.

Reprodukčné obdobie začína v prvých mesiacoch leta, tehotenstvo trvá 18 dní. Za tento rok sa to rozpadlo prináša len jeden vrhv ktorých je 3 až 8 mláďat.

maličký

Drobný šejk - najmenší cicavecžije v Rusku, ako aj jedno z najmenších hmyzožravých zvierat nachádzajúcich sa v Európe.

Obýva územie zo škandinávskych krajín na Ďaleký východ, vrátane Fr. Sachalin.

V severných oblastiach žije až na hranicu tundry a lesnej tundry. Uvedené v Červenej knihe Murmanskej oblasti.
Dĺžka zvieraťa nie je väčšia ako 5 cm, z čoho 2,5-3 cm padá na chvost. Priemerná hmotnosť je 3-4 gramy. Má širokú hlavu, ktorá sa prudko mení na proboscis.

V porovnaní s inými typmi skrutiek má tento najmenší chvost - trvá až 54% celej dĺžky.

Ako malú veľkosť vidíte na fotografii nižšie.

Farba srsti je hnedá alebo tmavo hnedá na vrchole a svetlo sivá na bruchu. Chvost je tiež pokrytý jemnou vlnou s jasne viditeľnou zmenou z tmavej do svetlej.

Žije v lesoch s rôznymi druhmi stromov., na okrajoch močiarov. Tiny shrew sa nachádza aj v tundre, polopúštach a stepiach.

Ale počas osady miluje presne tie miesta, kde môžete nájsť veľké množstvo jedla, bez ohľadu na ročné obdobie a podmienky. Živí sa malým hmyzom, larvami, pavúkmi.

Vzhľadom na veľmi vysoký metabolizmus môže jesť až 80-krát dennestriedanie týchto intervalov so spánkom. Keď pôst zomrie v priebehu niekoľkých hodín.

Po dobu jedného roka možno vyliahnuť 1-2 vrhov, z ktorých každý má až 8 (zvyčajne 4-5) mláďat.

malý

Malá skrutka je malý longtail, Nachádza sa v Európe a Rusku - z európskej časti a južnej Sibíri.

Dĺžka tela 4-6 cm, zatiaľ čo chvost je 50-70% dĺžky. Hmotnosť do 5 gramov. Proboscis na tvári je veľmi predĺžený, čo spolu s dĺžkou je hlavným rozdielom tohto druhu od drobného šejka. Farba srsti na chrbte je od hnedej po červenú, brucho je oveľa ľahšie. V zime vlna ešte viac stmavne.
Malý lesík sa nachádza v lesoch, miesta s vlhkosťou, ale nie veľmi zatienené. Nepáči sa otvoreným oblastiam so suchou trávou. Živí sa drobným hmyzom, pavúkmi, červami, vrátane chrobákov, mletých chrobákov, chrobákov a mnohých ďalších. Aktívny po celý deň.

Chovné obdobie trvá celé leto.počas ktorého sa vo zvierati objavia 1-2 vrhy so 4 až 12 jedincami.

centrálnej

Priemerný priemer vo svojej veľkosti zaberá prechodnú pozíciu medzi malými a obyčajnými. Populuje širokú oblasť z východnej Európy na Ďaleký východ, Mongolsko a Kóreu. Toto je jediná záhada, ktorú možno nájsť v akýchkoľvek prírodných podmienkach od záplavových oblastí po horskú tundru.

Súčasne sa stabilný počet týchto zvierat nachádza len v lužných lesoch. Je to jedna z najpočetnejších šiev.

Dĺžka tela zvieraťa je až 7,5 cm, z čoho chvost trvá 40-70%. Hmotnosť do 7,5 gramu. Farba hornej časti sa môže líšiť od hnedej po červenú, spodná časť je svetlá.

Priemerná šejka sa živí hmyzom a larvamiktoré sa nachádzajú v lesnom vrhu, ako aj chrobáky, pavúky a dážďovky. V zime silne závisí od smrekovca, ktorého zlyhanie môže viesť k masívnej smrti zvieraťa počas chladného obdobia.

Chov prebieha v teplej sezóne, zvyčajne vo vrhu je od 2 do 11 mláďat.

obrie

Najväčšia je obrovská šejka veľkého zástupcu tohto druhu zvierat, Okrem toho žije len v obmedzenom priestore Prímorského územia, a preto je zaradený do Červenej knihy Ruska ako vzácny druh s klesajúcim počtom. Údaje o počte jednotlivcov nie sú k dispozícii.

Dĺžka tela - od 7 do 10 cm, z toho chvost predstavuje 70-75%. Hmotnosť dosahuje 14 gramov. Farba srsti je sivohnedá, dlhé antény sú dobre viditeľné na papuli (do 3 cm).

Giant shrew - fotografia pripojená.

Jedzte hmyz každý deň, rovnako ako váži. V tomto prípade môže zviera uhynúť, ak nejedia viac ako 3 hodiny.
Hlavným jedlom sú dážďovky, ktoré tvoria 95% jeho menu. Tiež používa žaby, hady, malé hlodavce, plody rastlín.

Pri hľadaní potravy sa môže hrabať do hustej pôdy, žije asi 1,5 roka. V jednom roku prinesú samičky obrieho šejka len jedného potomka.počet teliat však nie je známy.

Rovný zub

Rovnaký zubný šev má špecifické rozdielyktoré umožňujú odhaliť ho od iných druhov - jeden má jednotnú farbu tmavého odtieňa a vyslovený piaty horný zub.

Žije v zóne tajgy, od Škandinávie až po Tichý oceán, sa nachádza v Bielorusku (jediný druh holubov žijúcich v tejto krajine). Miluje údolia rieky. Zahrnuté v Červenej knihe Karélie a Moskovskej oblasti.

Veľkosť tela - 6-9 cm, z ktorých chvost tvorí až 55%. Rovná ozubená pätka váži asi 6,5 gramu, živí sa hmyzom a ich larvami, ktoré nájde v lese. V zime prechádza do semien smreka a listnatých stromov.

Žiť až 1,5 roka. Reprodukčné obdobie v zime začína koncom jari. ženy za sezónu môže priniesť 1-2 potomkov, 2-10 mláďat v každom.

Plochá (hnedá)

Flat-craned shrew je ďalší druh, ktorý možno určiť bez použitia meraní. To zahŕňa charakteristická farba srstiktorá sa pohybuje od tmy na chrbte k svetlu po stranách a sivobiela na bruchu. Okrem toho u tohto zvieraťa chvost je pomerne chlpatý.

Distribučná plocha plochej hlavy je od Uralu po pobrežie Tichého oceánu. Žije v tundre, tajge a horských oblastiach, ktoré sa často nachádzajú v zóne biotopov. Miluje oblasti tmavej ihličnatej tajgy.

Nie sú k dispozícii presné údaje o výžive. S najväčšou pravdepodobnosťou sa veľmi nelíši od ponuky iných zástupcov tohto druhu, medzi ktoré patria hmyz, larvy a dážďovky.

Chová sa v teplej sezóne a je schopná porodiť 8 až 10 mláďat.

záver

Shrew sa nachádza v mnohých krajinách, obývajúc takmer všetky prírodné oblasti - od tundry po stepy.

Veľkosti sa pohybujú od 5 do 10 cm, niektoré druhy kvôli obmedzenému biotopu sú uvedené v miestnych Red Books.

Strava všetkých zvierat je podobná a zahŕňa rôzne druhy hmyzu, pavúkov a červov. Poškodenie farmy nespôsobuje.

Chcete vedieť, aké typy šiat existujú, ako sa ich zbaviť na dacha, nasledovať odkaz.

Loading...