Tragopan: ako vyzerajú, kde žijú, čo jedia

Mnohí predstavitelia pomerne početnej rodiny Fažanov sa vyznačujú svojím veľkolepým vzhľadom. Výnimkou nie je rod Tragopanov, ktorý zahŕňa päť druhov. Tieto krásne vtáky vedú tajný životný štýl a sú tu málo známe. Tento materiál pomôže dozvedieť sa o zvykoch tragopanov vo voľnej prírode, ako aj o zvláštnostiach ich obsahu v zajatí.

Popis a vzhľad

Všetkých päť druhov rodu Tragopan má spoločné znaky, a to:

  • muži a ženy sa navonok zreteľne líšia (sexuálny dimorfizmus);
  • samce sú väčšie (hmotnosť v priemere 1,5-2 kg), jasne sfarbené, dominujú im červené, hnedé a čierne farby, existujú ďalšie atribúty (trsy, ostruhy atď.), ktoré nie sú prítomné u samíc;
  • ženy sú menšie (priemerne 1-1,5 kg), farba je mierna, väčšinou odtiene hnedej;
  • telo týchto vtákov je husté, podsadité;
  • na hlave samcov sú mäsité, rohovité výrastky, zobák je krátky, oči sú hnedé, hlava dospelých samcov je zdobená trsom;
  • krk vtáka oboch pohlaví je krátky, na hrdle samcov sú jasne sfarbené kožné záhyby vo forme klopov;
  • nohy sú krátke, ostruhy sú zdobené samcami;
  • krídla zaoblené;
  • chvost je krátky alebo stredne veľký, na boku klinovitý.

Druhy tragopanu

Ako je uvedené vyššie, druh Tragopanov zahŕňa päť druhov. Stručne opíšeme charakteristické črty každého z nich.

  1. Čierny alebo západný tragopan (Tragopan melanocephalus) - Muž sa vyznačuje čiernym viečkom na hlave, vybaveným chumáčikom s červeným hrotom. Na lícach av oblasti okolo očí nie sú žiadne perie, tieto oblasti kože sú sfarbené jasne červenou farbou. Časť krku a časti hrudníka sú červené, ale hrdlo je tmavo modré. Šupinaté rohy na hlave sú modré. Zvyšok tela je prevažne čierny s bielymi a červenými škvrnami. Farba samíc pozostáva z hnedých, sivých a červených odtieňov s bielymi škvrnami. Priemerná hmotnosť samca je 1,8-2 kg, samíc - 1,3-1,4 kg.
  2. Burobryuhi alebo tragopan Cabot (Tragopan caboti) - muži majú na hlavách čiernu čiapku s čiernym a oranžovým chumáčikom. Časť hlavy okolo očí a zobáku nemá perie a je sfarbená jasne oranžovo. Hrudník a brucho sú krémovo biele, zvyšok tela je hnedý, pokrytý bielymi škvrnami s čiernym okrajom. Farba samíc je väčšinou hnedočervená s belavými škvrnami. Priemerná hmotnosť samca je 1,2 až 1,4 kg, ženy vážia 0,8 až 0,9 kg.
  3. Strakaté alebo Tragopan Temminka (Tragopan temminckii) - mnohí považujú tento druh za najkrajší z celej rodiny Fažanov. Na hlave samcov je čierno-oranžový trs a modré rohy. Z hrdla visí veľkolepé výrastky podobné klopy, modré a tyrkysové s červenými škvrnami. Na tvári nie sú žiadne perie, koža je modrá. Ostatné telo je pokryté tmavočerveným alebo červeným perím s bielymi škvrnami v čiernom ráme. Samice majú mierne hnedo-sivé perie. Muž váži v priemere 1,3-1,4 kg, hmotnosť samice je 0,9-1,0 kg.
  4. Serobryuhy alebo Tragopan Blyth (Tragopan blythii) je najväčším predstaviteľom tohto rodu. Muži majú jasne červený chumáč s čiernym pruhom na hlave, predná časť hlavy je žltá a nemá žiadne perie. Krk a hrudník sú červené, brucho je zadymovo sivé, ostatné časti tela sú červenohnedé, pokryté bielymi škvrnami. Farba samíc dominuje hnedá s hnedými, čiernymi a bielymi škvrnami, ich brucho je sivé. Muži vážia v priemere 2,1 kg, ženy vážia do 1,5 kg.
  5. Tragopan satyra, je indický. Hlava je zdobená čiernym trsom s tmavočervenými škvrnami, ako aj modrými výrastkami rohov. Oblasť okolo očí a klopovité výrastky na hrtane sú bez peria a farebné modré. Hrudník, časť krku a chrbta sú červené, pokryté bielymi škvrnami na čiernom okraji. Zadná strana je hnedá s rovnakými bielymi škvrnami. Samica má hnedo-červenkasté perie s čiernymi a svetlými škvrnami. Hmotnosť samcov je 1,6-2 kg, ženy vážia 1-1,2 kg.

Kde býva

Tieto vtáky preferujú listnaté, ihličnaté alebo zmiešané horské lesy, ktoré rastú vo výške od jedného tisíc do štyroch tisíc metrov nad morom. Rôzne druhy obývajú tieto oblasti Ázie:

  • černohlavý prebýva v západnom Himalájach na území Indie a Pakistanu;
  • boarbush sa nachádza v juhovýchodnej Číne;
  • ocellules sú bežné v Bhutáne, v severovýchodnej Indii, v Tibete, v strednej Číne a tiež v severnom Vietname;
  • sírny život žije vo východnom Bhutáne, severovýchodnej Indii, juhovýchodnom Tibete;
  • Satyr žije v Nepále, severovýchodnej Indii, Tibete, Bhutáne a južnej Číne.
Je to dôležité! Zo všetkých typov tragopanov, stav satyr, očných a bur-bellied populácie nespôsobuje obavy. Počet serobryukhs a blackheads je malý a má tendenciu klesať. Situáciu ešte zhoršuje skutočnosť, že tieto druhy sú obzvlášť závislé od podmienok biotopov a nie sú v zajatí dobre chované.

Životný štýl a správanie

Tieto vtáky vedú tajný životný štýl a sú plaché, čo sťažuje ich pozorovanie vo voľnej prírode. Žijú v horských lesoch s hustým podrastom, schovávajú sa v húštinách alebo v korunách stromov, obyčajne žijú samostatne, v období párenia tvoria páry, malé kŕdle možno pozorovať počas obdobia zrenia kurčiat. Všetky druhy sú citlivé na zvýšenú teplotu vzduchu. Zvyčajne čakajú na teplo v zemi v hrubom tieni.

Tento vták nie je náchylný na migrácie, ale hlavne na jednom území, ale môže sa pohybovať na krátke vzdialenosti, doslova niekoľko kilometrov. Migrácie do vzdialenejších vzdialeností sú možné len pri prudkých klimatických zmenách. Dospelí jedinci strážia kurčatá, kým sa nestanú úplne nezávislými.

V súčasnosti sa medzi hydinou stávajú čoraz populárnejšie exotické druhy: prepelice, bažanty, pštrosi a perličky.

Čo sa živí

Všetkých päť druhov sa živí dvakrát denne: skoro ráno a neskoro večer, už za súmraku. V niektorých prípadoch môžu byť kŕmené počas dňa, ale len v zamračených dňoch. Hľadajú potravu tak na zemi, ako aj na stromoch a kríkoch. Konzumujte hlavne rastlinné potraviny: bobule, ovocie, žalude, výhonky rastlín, ich listy, semená, púčiky. Príležitostne jedia hmyz, červy, slimáky atď.

rozmnožovanie

Predpokladá sa, že všetky tragopany sú monogamné, hoci monogamia niektorých druhov je stále sporná. Muži začínajú hovoriť v marci, odvedenci sú počúvaní každých 10-15 minút, niekedy mnoho hodín denne. Okrem tokanie, aby prilákať ženy, vykonávať párenie tance: squat, potriasť hlavou, otvoriť krídla, znížiť ich na zem, chmýří perie, nafúknuť záhyby na krku a výrastky na hlave. Po usídlení na určitom území muži v tomto období agresívne vykopali z neho pretekárov a boje často končia zraneniami a niekedy smrťou jedného z mužov.

Viete? Predpokladá sa, že názov „tragopan“ je odvodený z gréckych slov Trago, čo znamená „koza“ a Pan je meno starovekého gréckeho boha pastiera. A kvôli rastom na hlave, podobne ako rohy, sa často nazývajú "rohatými bažantmi".

Obdobie sobáša môže trvať až do júna. Tieto vtáky si hniezdia na konáre, v dutinách alebo vidličkách stromov. Na výrobu hniezd používa trávu, vetvičky, listy, perie, mach. Tragopan môže obsadiť opustené hniezda iných vtákov, najčastejšie predátorov alebo korvidov. V priemere ženy ležali medzi dvoma až šiestimi vajcami. Ich inkubácia trvá asi mesiac, samičky sedia v hniezde, samci ich kŕmia. Bolo pozorované, že keď sa vajcia vyliahnu samicami, ktoré sú v zajatí, niekedy sú nahradené samcami. Je možné, že sa to deje vo voľnej prírode.

Mláďatá sa rodia pomerne rozvinuté, za pár dní po ich vzhľade, môžu sa otáčať z miesta na miesto. Samica samice sa stará o vyliahnuté kurčatá, kým sa nedokážu samostatne kŕmiť a lietať.

Je to dôležité! Odporúča sa kupovať hydinu len od chovateľov, konkrétne vyzdvihnúť páry. Ak je pár náhodný, čo je obyčajne prípad predajcov z druhej ruky, potom samec veľmi často porazí ženu na smrť. Ak je počas obdobia tokingu muž agresívny voči samičke, potom je spravidla prerezaný jedným krídlom, potom nie je schopný dobehnúť samicu.

Je možné držať v zajatí

Bez akýchkoľvek problémov v zajatí, satiry, okulované, a bur-bellied tragopans plemeno. Iné druhy sa chovajú v takých podmienkach zle. Chovatelia hovoria, že v zajatí vtáky zvyknú na ľudí, neutekajú od nich, môžu si vziať jedlo z rúk a sedieť na pleciach ľudí. Uchovávajte ich v uzavretých priestoroch a celoročne. Tento vták toleruje zimnú zimu, je to oveľa nepríjemnejšie pre to, aby to bolo priame slnečné svetlo, takže útočisko pred slnkom by malo byť zabezpečené bez zlyhania.

Konštrukcia hydinárne, naučiť sa, ako urobiť kurník, hus, káčatko, holubník, pult, hydina dom, rovnako ako dom pre indoutok a mandarínky kačice vlastnými rukami.

Predpokladá sa, že minimálna veľkosť kabíny pre tragopan je približne 40 metrov štvorcových. m. Existujú však príklady úspešnej údržby týchto Fažanovcov v oveľa skromnejších priestoroch s rozlohou 5-10 m2. m. V každom prípade sa pred začatím takýchto vtákov odporúča konzultovať s chovateľmi podmienky ich údržby.

Hniezda pre tieto vtáky sú umiestnené vo výške 1-1,5 m nad zemou. Zásuvky alebo koše sa používajú ako hniezda. Základom diéty sú greeny, bobule (ostružiny, staršie, horský popol), zelenina (paradajky, mrkva, kapusta), ovocie sú obzvlášť milované. Odporúča sa, aby sa obilné zmesi podávali s opatrnosťou, pretože vták môže nadmerne vykrmovať a zomrieť. Kurčatá dostávajú strúhané varené vajcia, jemne nasekaný šalát, nízkotučné a kyslé syry. Je vhodné vstúpiť do ich diétnych a stravovacích červov.

Takže tragopáni, ktorí patria medzi najkrajších predstaviteľov Fažanovovcov, sú veľmi ťažko pozorovaní v prírodných podmienkach, tým viac bývajú na neprístupných vrchovinách. Z tohto dôvodu nebol doteraz plne preskúmaný ich životný štýl.

Okrem tragopanu patrí k vtákom ako bažantovi aj fazanovský predstaviteľ. Odporúčame vám, aby ste sa zoznámili s najlepšími plemenami bažantov, ako aj s charakteristikami zlatého, ušného a bieleho bažanta.

Našťastie, niektorí ľudia tragopanských ľudí sa naučili chovať v zajatí, takže chovatelia hydiny sa môžu pokúsiť získať tieto očarujúce vtáky.

Video: Temminka tragopan v škôlke DonZoo

Loading...