Himalájsky Monal: ako to vyzerá, kde žije, čo jej je

Na otázku, kto je taký himalájsky monál, väčšina z nás odpovie, že to nie je s najväčšou pravdepodobnosťou ryba, pretože Himaláje sú vysoké hory. V skutočnosti je tento krásny príbuzný bažanta známy v Ázii do takej miery, že bol dokonca poctený, že je národným symbolom Nepálu a je ozdobený oficiálnym erbom jedného z indických štátov. Tento krásny vták si vo všetkých ohľadoch zaslúži podrobnejšie vysvetlenie.

Ako to vyzerá

Himalájsky monal vyzerá mimoriadne pôsobivo vďaka jasnému sfarbeniu so zložitými moduláciami rôznych odtieňov. Charakteristické sú:

  • masívne, podsadité telo s trochu nepríjemnými pohybmi;
  • silné nohy žltohnedých alebo svetlozelených odtieňov;
  • silný a mierne zakrivený hnedý zobák;
  • chvost je stredne veľký, medený na vrchole a čierny na spodku;
  • hlava a zadná časť hlavy sú zelené, okolo očí je kožovitý modrý krúžok. Na hlave samcov - hrebeň dlhého zlatozeleného peria;
  • oči s čiernym zorníkom a tmavo hnedou dúhovkou;
  • mužské opekacie shrimers v červenej, fialovej, zelenej a modrej farby;
  • perie samičky je udržované v pestrých hnedých tónoch;
  • dĺžka samca spolu s 23-centimetrovým chvostom je v priemere 70 cm s hmotnosťou 2,5 kg;
  • rozpätie krídel - 85 cm;
  • samice sú menšie, s dĺžkou tela 63 cm, spolu s 20-centimetrovým chvostom a hmotnosťou 2 kg.

Kde žije a koľko životov

Títo vtáci preferujú vysočiny s lúkami, ktoré sa tu nachádzajú, s brodmi v nadmorskej výške 2500 až 5000 metrov nad morom. Ich hlavné rozpätie sa rozprestiera v Himalájach medzi východným Afganistanom a Bhutánom, ako aj v určitých oblastiach Tibetu. V zime, keď je hojnosť snehu, vtáky, pri hľadaní potravy, zostupujú dole do horských lesov, kde rastú borovice, duby a subalpínske kríky, ako napríklad rododendron.

Život v prírode je určite neznámy a v zajatí je schopný žiť až 20 rokov.

Viete? Pohľadný himalájsky monal patriaci k bažantovitej rodine vtákov podobných kuracím mäsám je príbuzným spoločnej sliepky. Ak sa však pozriete na niektoré z našich inteligentných kohútikov, je ľahké tomu uveriť.

Životný štýl a zvyky

Tieto vtáky majú dobré letové vlastnosti, ale radšej sa pomaly pohybujú po zemi, len občas štartujú na vetvách stromov. Dokonca aj v nebezpečných chvíľach, monals, spravidla nevstupujú do vzduchu, ale utekajú a snažia sa niekde skryť. Na jeseň sa samičky potulujú po strmých horských svahoch a hľadajú spolu s mladými kurčatami najživšie jedlo. A v zime sa monaly zjednotia v kŕdľoch až do 30 vtákov a zostúpia do výšky 2000 metrov v horských údoliach, kde je menej snehu a je ľahšie dostať jedlo zospodu. S nástupom tepla vtáky migrujú do hôr do nadmorskej výšky 5000 metrov, kde sa kŕmia až do jesene.

Ďalšie informácie o bažantoch: chov doma, kŕmenie; ako chytiť bažanta vlastnými rukami; zvláštnosti obsahu zlatého bažanta druhu.

Čo sa živí

Z jedla, ktoré ide k týmto vtákom za nič, sa dá len pomenovať žaluďy, bobule a výhonky rastlín, Pre zvyšok zvyšku musí monalam tvrdo pracovať: hmyz sa musí chytiť a korene, hľuzy rastlín, larvy hmyzu, ktoré tvoria veľkú časť potravy pre vtáky, najmä v zime, sú pod zemou. A monalam s mocnými nohami a silným, trochu zakriveným zobákom ich musí dostať von. Po prvé, vtáky s nohami roztrhnú fossa, po ktorej začnú extrahovať všetko, čo je možné zo zeme zo zeme. Okrem zakrivenia, ktoré pomáha prilepiť sa na korene, hľuzy a larvy, sú na okrajoch zobáku tiež rezné plochy, s ktorými Monal rezne tvrdé korene. Vtáky pracujú tak tvrdo, že po nich ostávajú na ploche horských lúk veľké plochy orezané do hĺbky 30 cm.

Je to dôležité! V zime, monals niekedy nezanedbávajú obilniny na poliach vysadených roľníkmi v horských údoliach.

rozmnožovanie

V apríli, vysoko v horách, začína monálne obdobie manželstva, ktoré môže trvať až do júla. Samce sa stávajú extrémne hlučnými a agresívnymi voči svojim súperom a pred ženami sú mimoriadne galantní. Vrhajú svoje nádherné perie čo najviac, rozprestierajú svoje krídla a zdvíhajú chvosty, ktoré sa objavujú pred dámami v celej ich sláve, pričom sa im skláňajú a skĺznu. Najviac galantní páni prezentujú svojim miláčikom aj nejaké chutné jedlo alebo len kamienok. Samice samozrejme nemôžu odolávať takémuto tlaku a dochádza k páreniu, po ktorom začne stavba hniezda. Na tento účel vykopávajú plytkú dieru v zemi, ktorej dno je pokryté listami, trávou a machom. Zvyčajne sa položia tri vajcia, ale niekedy ich počet môže dosiahnuť až šesť.

Tieto samice inkubujú iba samice 26-28 dní a samci sa nachádzajú v blízkosti, ostražito strážia svojich kamarátov a hniezda. Aj po vyliahnutí mláďat, ktoré pomáhajú samiciam v prvých dňoch a kŕmia potomstvo hmyzom, robia to isté. Po dlhú dobu v hniezde však mláďatá nezostávajú po niekoľkých dňoch, ktoré idú po samici pri hľadaní potravy.

Deti pod vedením svojej matky zostávajú pol roka, po ktorom sa stanú úplne nezávislými a dosiahnu sexuálnu zrelosť za dva roky.

Prečítajte si aj o ďalších bažantíkoch: divé kurčatá, jarabice, pávy.

Video: Himalájsky Monal

Tieto nádherné vtáky sú skutočnou výzdobou prírody. A aj keď sa ich krásu naraz stala príčinou poklesu počtu himalájskych monal kvôli ich náklonnosti pre krásne perie, v súčasnosti nič ohrozuje populáciu týchto vtákov.

Loading...